Torkel jörgensen

... tack Torkel



Allt handlar om image ...

image144

Så var det med den medvetenheten ...

Svenska Dagbladet har en intressant artikel
idag.

Miljönmedvetenhet handlar snarast om medialt strategiskt beslut än om ett ett mer långsiktigt moraliskt beslut visar en ny undersökning.

"Per Staffansson är konsult på konsultföretaget Bearing Point som låtit intervjua representanter för 600 företag i olika branscher runt om i världen.
De svenska företagen ville mer stärka varumärket ? 72 procent jämfört med 56 procent i de ­internationella företagen.

?Många effektiviserar sina transporter och i tillverknings­industrin minskas energi- och vattenkonsumtionen, men färre gör något redan i designstadiet av en produkt."

Det låter som att man är beredd att göra något åt symtomen men inte åt själva problemet. Jag tror man söker största möjliga (mediala) effekt för minsta möjliga kostnad. Miljömedvetenheten förefaller i första hand vara en image-fråga och inte en för framtiden överlevnadsfråga.

...så var det med det, sorgligt! Som tur är finns det undantag. Låt oss stödja dessa!

I samma tidning beskriver Carl B Hamilton om folkpartiets miljösatsning.
- Sverige ska gå före, höja koldioxidavgifter och bygga ny kärnkraft, säger han och sammanfattar folkpartiets nya linje som "urkristen radikalism"

... tokfrans, säger jag bara!

Vi behöver inte ny kärkraft vi behöver nytt tänkande!

Så länge dörren till att utveckla kärnkraften står öppen så försenas övrig utveckling avsevärt. Folkpartiet har precis samma problem som storföretagen. De genomför ytliga förändrigar där den enda kompass som finns är ett antal spin-doctors som söker feta rubriker och uppmärksamhet ...

- Jag vet ju att det finns ett gäng kloka folkpartister, det kan inte vara lätt att vara en sådan eller vad är det jag inte förstår?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,



... glömsk

image143

Idag hade jag tänkt idka återvinning på lunchen.

Tog med mig matlåda till lunch men den är borta nu. Antingen glömde jag den på bussen, eller caféet där jag hade morgonmötet ... känns snopet nu när magen kurrar och klockan är slagen lunch!

Förhoppningsvis hittar någon hungrig själ min låda. Vore tokigt om den goda pastan bara kastades ...

Här kan du läsa mer om
matlådor


Första grillen ...

image142

Fantastiskt väder idag. Vi invigde grillsäsongen på ett övertygande sätt. Det var gott och det var trevligt. En riktigt bra start på helgen som kommer att fortsätta med dop och "Pink floyd-konsert" imorgon.

Ser fram emot morgondagen!

I väntan på helgen kan man alltid lyssnar jag på
detta

Inte kul alls ...

? Ett svårt men definitivt beslut, säger Renberg.
Mikael Renberg, som fyller 36 om ett par veckor, drar sig tillbaka från elithockeyns rampljus.
- Det var inget lätt beslut att fatta. Det var en rolig säsong i Skellefteå och jag trivdes verkligen i klubben, men beslutet växte fram under februari-mars, förklarar Renberg.

Nu börjar
ångesten igen ....

Goda grannar

image141

... i bloggvärlden. Jag vill göra reklam för två av mina goda grannar i bloggsfären. Läsvärda och konstruktiva bidrag till cyberrymden och informationsflödet.

I mitt förra inlägg avslöjade jag ett bristande minne i min TV-historia. Jag kunde inte komma på den geniala programserien
Mötet som SVT sände för inte allt för länge sedan.

Någon stund senare hade två av mina bloggvänner uppdaterat mig och hjälpt till att fylla ut minnesluckan.

Det var dels brorson#1 som har en smått otrolig blogg. Bland annat bjuder bjuder han på "dagens horoskop" varje dag. Dessa levnadstips och utsagor blandas upp med mer eller mindre djupa - alltid läsvärda - iaktagelser.

Ytterliggare och än mer preciserad hjälp bjöd Per W på. Han trattar ner och kommenterar stora och små nyheter på ett initierat, underhållande och stringent sätt. Hinner man inte läsa DN eller SVD en söndagmorgon kan man alltid  kolla in kyrkoordnaren så får man en överblick över som Brännpunkt eller DN debatt bjuder på samma morgon.


btw ...har du tänkt på att:
... för att komma framåt så måste något gå i cirklar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Veckans psalm

image140

Just nu pågår omröstning i psalmtoppen. Jag har aldrig sett programmet men min givna favorit kommande vecka är
denna.

Stefan Sundström är en härlig man. Såg ett TV program när han samtalde med Olle Carlsson, präst i Allhelgonakyrkan. Ett smått overkligt begåvat samtal. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad programmet heter, förmodligen ligger det i SVT´s arkiv men hittar det inte i hastigheten.

Ost och idrott...



Kyrokoordnaren undrar i sin blogg om jag känner till spjutkastaren och tillika stjärnadvokaten Henning Sjöström.

Visst känner jag till att Henning är bördig från Burträsk och att har ett spjut på sin lyra.
Tror minsann att han också försökt sig på en karriär som sångare. Minns ett inslag på tv för många år sedan när han sjön den klassiska My way - han gjorde det mer värdigt än bra. Nu mer tror jag hans syns mest på Dalarö. 

En annan känd spjutkastare från Skellefte-trakten är Leif Lundmark.  Han innehöll svenska rekordet under en  period i slutet av 70-talet , början av 80. Leif var min vikarierande idrottslärare, eller gympalärare som det kallades på den tiden. Jag hade också Kjell Lundqvist som under en period var landslagstränare i friidrott ? tyvärr hjälpte ingen av dessa mig fram till en friidrottskarriär.

Joakim Nyström betydde nog mer för mitt ungdomliga idrottande

Viktigt att känna till är också författaren PO Enqvist karriär inom höjdhopp. Jag tror inte han hoppade över två meter men han höll sig i den svenska eliten och tävlade internationellt. Hans övriga karriär känner alla till ...

Förövrigt håller jag Krutröksost som godare än Västerbottensost. Bägge ligger i toppen på min ostlista men har trots det aldrig varit på Ostmuseét i Burträsk.

- När man tänker efter lite så är Västerbotten en väldigt bra byggd att ha sina rötter i. Det verkar bli bra där ...

Tänd ljus

image136

Igår kväll klockan nio tändes en våg av ljus i de svenska hemmen. Som en manifestation och som ett hedrande av Engla som brutalt mörades för en dryg vecka sedan.

Det är en fin gest, själv missade jag möjligheten igår kväll men låter det brinna här på bloggen istället. Ett ljus för Engla och hennes familj men också för andra drabbade.

Världen behöver fler ljus som brinner, fler utsträckta händer, fler som bryr sig.

Som tur är finns det väldigt, väldigt  många ljusbärare. Listan på de goda krafterna är långt mycket längre än listan på de som av en eller annan anledning tycker sig ha rättighet till riktiga dumheter. Det kan vara bra att påminna sig ibland att vi är rätt många på samma lag ...

Så mycket tok ...

image135

Det pågår någon form av debatt mellan de två konkurerande tidningarna Dagen och Världen idag.

Världen idags ledarskribent, Carin Stenström,  tog till storsläggan i fredags och la sin panna i bekymmerfulla veck, utgöt sin oro över vart Dagen är på väg.

Någon blev beskylld för att propagera för incest och en annan för att motarbeta ett arrangemang där bland annat Dagen är medarrangör.  Bägge två blogginläggen var djup kränkande för Stenström

Jag har nog aldrig känt mig hemma bland ViD-läsarna men sällan har jag känt mig så långt borta. Här kan du läsa en intressant och pedagogisk föredömlig genomgång av Ledarskribent Stenström ledare

? jag tycker det är något otäckt över Stenströms ord. Det finns något i retoriken och tolkningarna som ekar illa och doftar skumt. Huvva-ligensom vi säger hemma.

Chefredaktör Sandlund reagerade naturligtvis mot Världen idags ledare. Som vanligt är hon klok och stringent. Under hennes ledning håller Dagen, i mina ögon, på att växa till något spännande. Men det kanske hör ihop med att Världen idags ledare och läsare känner oro över utvecklingen som pågår inom Dagen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lyssningsvärt

image134
I mina radiorutiner ingår att på väg till jobbet lyssna på Rix FM och under hemresan lyssna på P1. Det blir en ganska hygglig balans mellan galenskap och vetskap.

Annars lyssnar jag väldigt mycket på ?Mammas nya kille? just nu, kanske det bästa på väldigt länge i humorkategorin. Det finns avsnitt från 2006 att ladda ner från
Sveriges radio 

? så det är bara fylla sin Ipod, trycka på play och gå omkring med ett leende på läpparna.

Veckans fråga är om vårt körsbärsträd kommer att visa sig från sin vackraste sida innan helgen ?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Å här nalkas sanningen ...



Gjorde just ett ?bloggtest?. Flera av de bloggar jag ofta läser hart gjort samma test, bl.a  Brygubben, Karin Långström Vinge och Kyrkoordnaren .

Resultatet av testet för min del ...
Strateg, Särskilt de introverta strategerna kan ägna så mycket energi åt sina tankar att de helt glömmer bort både världen och den egna kroppen.
Analytiker: Första intrycket i sociala sammanhang är oftast att de är tystlåtna och reserverade - men när de väl lärt känna någon intimt eller diskuterar idéer tenderar de att öppna upp sig på gränsen till att de uppfattas som framfusiga.

Men då så, då vet man ....

Noteringar från en annan stad

image131image132

Väntar just nu på att tåget ska ta mig hem mot Sthlm igen. Här i Kristianstad har de japanska Körsbärsträden slagit ut och det är rikigt skönt i vårsolen. Det är första besöket i staden och jag har lärt mig att det Kristianstad är lägre än lägst. Delar av staden ligger under vattennivån, -2.41 meter, vilket har krävt att man aktivt arbetar för en bättre miljö och ett hållbart klimat ... självbevarelsedrift tror jag att det kallas :) Bör man i Fjärlöv tycker man Hässleholm är norra skånes stora stad övriga verkar anse Kristianstad vara "the" stad. De jag har arbetat ihop med idag bryr sig inte om Malmö eller Rögle når elitserien - jag hoppas på Rögle. Här håller man på KFF i division 4

Jag sitter just nu på det hotell som gav mig härberge i natt. En blandning mellan pensionat och O´Learys. Till vänster penisonat och till höger en sportpub ... tänker att det passar mig rätt bra. Rekomnederas iaf. - Hotel Hertigen för den som är på väg ...

Förre moderatledaren Bo Lundgren kommer från Kristianstad, han står under kända personer från sta´n...

Potentiella bloggposter om det rinner till är:
- OS och idén om mediabojkott
- Vänskap och skillnaden mellan vän och kompis
- Paradoxen som en existentiell förutsättning och grundhållning
- Vikten av att bejaka pluralism och kritiskt fundera omkring synkretism

- Om jag hade haft lika många läsare som aftonbladet skulle en webbundersökning ha varit relvant för att undersöka vad som känns mest intressant ...

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Om att ro med två åror ?

image130

Lyssnade på Lönnebo och Edman igår. Förundran tror jag är ett bra ord. Ödmjuka människor som är lärda i både hjärta och hjärna. De pratade om att ro med två åror.

Den skuta - eller planet - om man så vill, har feber och håller på att gå åt pipsvängen. Teknikens åra ror med en aldrig skådad hastighet medan Etikens åra inte är i vattnet...
Tekniken och utvecklingen är blind och det saknas konstruktiva och kloka roddare vid Etikens åra. Ska vi navigera rätt och överlämna en hållbar planet till kommande generationer behöver vi balans i båten.

Vi behöver två åror i vattnet?



Jag har just gått med i en fredsgrupp i St.Jakobs kyrka, vi vill vara med och ro med en åra för hållbar utveckling ? I en båt som håller på att kapsejsa måste man sortera bland vilka frågor som är viktiga. Jag tror ingen fråga är viktgare än att få tag i den tråd som leder till en övertygelse av att vi hör ihop - människor, kulturer, naturen - att vi är relationer.

Vi behöver en ny förundran och en ödmjuk idé om att vi och vår planet har något heligt i oss.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Back up

image129

Har just gjort en back-up av filerna på datorn, känns bra. Saknar bra rutiner för detta och det kan bli förödande en dag men just nu är jag oövervinnerlig.

Ikväll blir det att öppna det stora örat. Ska få
lyssna på Martin Lönnebo och Stefan Edman. Det är alltid en högtidsstund att vara i närheten av Lönnebo och jag tror att det blir så även ikväll...

hållbar utveckling...

? är ett vackert uttryck tycker jag.

Det finns något klokt i begreppsparet som kan fungera som korrektiv för ganska mycket i livet. Man adderar två storheter som inte alltid själklart harmonierar. Men om hänsyn tas till båda orden så kan det finnas hopp både för mig i min lilla ?när-värld? och den stora globala tingesten.

Efter fjällsemester fanns mycket att läsa i den post som landat i lådan; reklam, DN, tidsskrifter, räkningar mm. En intressant nykomling bland tidsskrifter var: Allt om miljöbilar.

image127

En tidning med målsättningen att guida och inspirera till ett miljövänligare bilägande. För mig sorterar det under kategorin hållbar utveckling.

Nästa nyhet är den kampanj som Stockholm stift just har startat. Stockholms stift har de kommande två veckorna en annonskampanj i bussar, tunnelbane- och pendeltågsvagnar. Temat är Ren energi.

image128

Läs
mer
Sorterar också under kategorin hållbar utveckling.

Jag blir glad över goda initiativ ?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,