Pizza för loosers

image111

... imorgon kväll tänker jag besöka restaurangen So Stockholm, Jussi Björlings allé 5 vid Kungsträdgården. I pressmeddlandet skriver arrangörerna:

"- Vad gör en människa till en loser? Vilka egenskaper har en loser ? och hur gör man för att lyckas i sitt loserskap? Det är några av frågorna som legat till grund för menyn när Existentiellt café öppnar portarna med ämnet Loser ? konsten att misslyckas med allt."

Tycker det verkar intressant, jag gillar initiativet, tror på mötesplatser som inte bara är digitala. Det ska dessutom bli intressant att lyssna till Thomas Idergard. Det är sällan jag håller med i vad han säger men just därför är det ju intressant, han är inte den jag förknippar med looser-tema ... kan bli bra tror jag.

Arrangörer är: Sensus studieförbund, Amos Magasin, Stockholms domkyrkoförsamling och studentprästerna i Stockholm

Läs mer
här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Otid i Skåne just nu ...

image110


... jag har under senaste åren förstått att även södra delarna av Sverige kan vara både vackert, trevligt och väl värt ett besök. Det finns många fördelar med landsändan och jag förstår de gärna är stolta över sin landsdel.

Idag når mig dock en väldigt rolig och annorlunda nyhet:

"Enligt SMHI:s definition är det just nu ingen årstid alls på en rad platser i södra Sverige, säger meteorolog Alexandra Ohlsson till TT." Läs
mer

Det är slut årstid i Skåne, finns ingen just nu. Det måste vara väldigt förvirrande att leva utan årstid. Inte veta om det är sommar, vår eller vinter.

Det är bara tomt - en icketid eller otid - på något sätt. Det saknas ord för tillstånd som ni befinner er i ... måste vara historiskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Jobbig konsekvens

image109


... hörde på EKOT igår att Stockholm genomlever sin varmaste vinter på 250 år. För mig blev det en förklaringsmodell till att de flesta av mina kläder har krymt en aning.
Inte en meter längdskidor och inte en meter långfärdsskridskor ... det är dåligt för hälsan!

- Cyklade ett par mil idag i ett tappert försök att vända trenden ...

Resvanor

image108

Genom jobbet har jag haft anledning att åka en hel del flyg och tåg sista tiden. Här kommer en liten jämförelse mellan dess resealternativ, en undersökning som innhåller spår av subjektiv och bristande vetenskaplig status ...



Tåg vs. flyg:

Komfort
4-2
Punktlighet
5-3
Pris
2-2
Miljö
5-1
Arbetsvänligt
4-2
Sovvänligt
3-3
Läsvänligt
4-4



Summa: tåget är bättre i princip alla lägen och ur de flesta synpunkter.

Detta är veckans lärdom :)

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,


I kyrkan blir man värdelös

image107

Här kommer ett ovanligt inlägg för att vara på min blogg. Jag skriver sällan långt och i stort sätt bara mina egna högst privata reflektioner. Ny byter jag dock hatt en aning och sätter på mig "arbetsmössan" och skriver som anställd av nätverket Ideellt forum.



Bloggaren
Stillsam publicerade ett väldigt intressant och relvant inlägg på sin blogg igår med ovanstående rubrik. Brygubben fortsatte tanketråden och jag vill också skriva några rader.

Mitt arbete handlar om delaktighet och engagemang inom  Svenska kyrkan. Det handlar om på olika sätt driva frågan  om att en kyrka som präglas av mångas delaktighet och engagemang är en kyrka som har framtiden för sig. Jag funderar mycket på hur det kommer sig att vi är dåliga på att låta människor komma till sin rätt. Volontärbyrån hävdar att man mår bra av att engera sig och jag, och många med mig, har nog också den erfarenheten.

Nedan klipper jag in en del rader som med tiden kommer att bli en artikel omkring dessa frågor.

[...]
Ideellt forum menar att en kyrka som präglas av mångas delaktighet och engagemang är en kyrka som har framtiden för sig. Engagemang och delaktighet sprider sig och skapar mervärden. Kyrkoordningen hävdar, bibelns texter beskriver och erfarenheten säger att församlingens medlemmar är dess största resurs men ändå har Svenska kyrkans medlemmar så svårt att få ta plats.
[...]
Det är av grundläggande betydelse huruvida församlingens anställda (och förtroendevalda) ser församlingens medlemmar/tillhöriga som bärare av kyrkans uppdrag eller om man ser medlemmar/tillhöriga som brukare av kyrkans tjänster.
- Frågan om delaktighet och engagemang handlar inte om en "aktivitetsfråga" utan om en "grundhållningsfråga".
[...]
När vi läser platsannoner för kyrkoanställda ser vi att det är oerhört breda kompetenser som efterfrågas, helst ska de också vara oerhört djupa. Med andra ord, man ska helst kunna allt och lite till.
Vi tror att bredden bör ligga i mångfalden av erfarenhet och kunnande. Endast om framtidens kyrka förmår ta vara på den latenta kraften inom församlingen når vi den bredd och det djup i kompetens som efterfrågas.
Församlingens anställda är ett kollektiv där den samlade kompetensen är avgörande för arbetets kvalitet. I församlingen behövs fördjupad kompetens inom en rad områden och olika människor måste vara bärare av olika kompetenser.  Det behövs en grundsyn att det är församlingen som helhet ? inklusive dess medlemmar ? som avgör den totala kompetensen.
[...]
En avslutande grundtes att begrunda:
Det kyrkorådet och arbetslaget vill satsa på - det kan få genomslag
Det inte kyrkorådet och arbetslaget vill satsa på - det har svårt att få genomslag
[...]

Mer om Ideellt forum här



Både Stillsam och Brygubben föreslår en tankesmedja omkring dessa frågor. Jag röstar ja!

...bra kväll, eller?



Just nu visar Eurosport semifinal i Afrikanska mästerskapen i fotboll, ett mästerskap som tyvärr befinner sig i ett medialt bakvatten. Det är ett mästerskap som på många sätt förtjänar mer uppmärksamhet än vad som är fallet.

Om ca 45 minuter börjar LG hockeygames, Sverige-Ryssland på SVT.

Bägge dessa företelser fungerar bra som bakgrundsunderhållning när jag ska förbereda innehåll för en arbetsdag i Karlsborgs pastorat.

En sån här kväll möts mina två världar i härlig symbios, litegrann som efterrätt på en hemmalagad pannkaka med sylt...

En lagerbäckare ...

image104

...en funktionell vinnare som alltid gör sitt jobb!
(för er som saknar referenser till vad begreppet lagerbäckare står för ser för lite fotboll på TV *ler*)

Jag fick ett kedjebrev idag. Dessa brukar jag förpassa till papperskorgen och inte bry mig om men detta var lite kul.
Principen är att jag skickar iväg ett recept och får tillbaka många ... om allt går som det ska iaf.

De som träffat på mig i kocksammanhang har drabbats av mitt recept. Hur som helt det var detta som jag erbjöd till receptkedjan:

Snabb och enkel pasta
4 personer
500 gram pasta, gärna bandspagetti
4 dl creme fraiche
2 pkt bacon i bitar
1 gul lök, är man känslig kan man ta en ½
½ paprika
Svamp
(½ vitlök)
Salt
Svartpeppar

Stek bacon ordentligt, häll gärna av överblivet fett så mår man visst bättre i längden. Bryn den finhackade löken tillsammans med svamp och paprika som också är hackad i små bitar. Under tiden har du kokat upp vattnet och nu häller du i pastan i pastagrytan. I stekpannan blandar du bacon, lök, paprika och svamp. I ganska lågvärme låter du detta koka ihop med creme fraiche under tiden pastan blir klar. När det gäller creme fraisch så fungerar alla fetthalter. Ju högre halt desto mer uppskattad blir maträtten. Men även 5% fungerar också mycket bra. Man kan med fördel använda någon smaksatt creme fraisch.

När pastan är klar, är såsen klar. In alles 15-17 minuter Såsens kryddas med salt och peppar. Man ska inte vara så rädd för pepparsmaken. Den gör skillnaden mellan gott och riktigt gott.

Maträtten passar en vanlig måndag när det får ta 17 minuter att göra middag men den fungerar också en fredagskväll när man vill dricka något gott vin till. Denna maträtt brukar uppskattas av tonåringar och blir också en rätt som 16 åringen kan laga själv när behovet uppstår.

Smaklig måltid!

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Den ofrivillige lobbyarbetaren ...

image103

IOGT-NTO har hamnat i ett blåsväder, Åke Green i rampljuset och Livets ord markerar ...

"Styrelsen konstaterar att dina återkommande nedsättande uttalande om gruppen homosexuella strider mot IOGT:s och NTO:s grundsatser och program", skriver nykterhetsorganisationens generalsekreterare Stefan Berg.

Åke Green är naturligtvis upprörd och förmodligen också uppriktigt förvånad.

Nu besvarar Livets ord uteslutningen av Åke Green med att utesluta IOGT-NTO.

- För oss är det ett oacceptabelt agerande och vi kommer därför inte längre uppmana våra medlemmar och sympatisörer att stödja IOGT-NTO. Detta är givetvis mycket tråkigt - vi stöder nykterhetsarbetet helhjärtat, skriver Magnus Dahlberg, pressansvarig på Livets Ord.

Jag tror på en ljus framtid för Blåbandsrörelsen ...

Hursom helst så tycker jag Åke Green alltmer framstår som pristagare i kategorin den ofrivillige lobbyarbetaren. Igår var han på SVT i ett riktigt bra samtalsprogram. De flesta stora tidningar har nämnt hans namn och vad han står för ett flertal gånger den senaste veckan. Och det tack vare 40 minuter för flera, flera år sedan.
Det han gjorde var så tokigt att bäst är nog att låta det falla i glömska ... Stödet för hans uppfattning står inte direkt i proportion till den uppmärksamhet det får.



Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Kan man tolka hur som helst?

image102

Mer teologifestival och om man kan tolka hur som helst ...

Surfade runt på bloggar som jag läser ibland. Jag fyndade rejält när jag landade hos
Brygubben. Gedigna sammanfattningar från helgen, reflekterande och  matnyttiga.

Bloggen rekomenderas varmt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Salming och Lönnebo

image100

En av helgens stora ögonblick var utdelandet av Teologifestivalpriset.
De stående ovationerna som briserade när Martin Lönnebo presenterades kommer jag sent att glömma. Flera minuter kärlek till den godmodige Martin strömmade från alla i universitetsaulan.

image101

När jag stod där med rysningar i kroppen kom jag att tänka på Canada Cup och Börje Salming 1976. När Sverige skulle möta Canada på bortaplan, men på Salmings hemmaplan i Toronto, formlingen översköljdes Salming av hyllningar av Canadensarna.

De två ska väl inte jämföras på så många sätt men det är något speciellt när någon i världsklass får rättmätliga hyllningar.

Vid prisutdelandet fick Martin Lönnebo den klassiska sportfrågan, hur känns det ?

Och Lönnebo svarade:

- Jag är en västerbottnisk hemmanson på villovägar och inte van att prata om känslor, säger Martin Lönnebo när han tar emot priset. - Men att ta emot ett sånt här pris smakar nästan lika bra som pitepalt.

Läs också
här


Länk till Kyrkans tidning som skriver om Martin Lönnebos välförkänta Teologifestivalpris.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lustigt, viktigt och mänskligt

image98

... har just kommit hem från en helg som jag tror jag kommer att leva med länge. Teologifestival en i Uppsala. En tanke har återkommit under helgen flera gånger och det är att jag tror att denna helg kommer att vara en referenspunkt, en milstolpe kanske till och med en vändpunkt för både mig och andra.

Kanske någon har fördomar mot en dylik festival, kanske någon tror att det bara är för teologinördar ...
- Sorry, era fördomar kommer på skam. Festligt var det och helt vanliga männsikor var på plats.

Tanken med festivalen var följande:

- väcka lusten tll teologi
- visa att teologi är en skapande verksamhet
- skapa teologi för framtiden
- visa att teologi är allas egendom
- skapa en mötesplats där detta är möjligt

... så bra var det också:) Det var länge sen jag var så sugen på teologi som jag är just nu. Kul, tycker jag!

Jag kommer förmodligen att återkomma omkring denna helg ett antal gånger. Det är mycket i hjärta och hjärna som behöver finna sina ord och uttryck.

Läs också om
detta

Uppdaterat, länk till Kyrkans tidning som skriver om Martin Lönnebos välförkänta Teologifestivalpris. De stående ovationerna som briserade när pristagaren presenterades kommer jag sent att glömma. Mina tankar gick till Börje Salming 1976 för er som har sådana referenser :)
Läs också här