I huvudet på en "skidåkare"

... kanske ett stort ord att kalla sig skidåkare men iaf. Ikväll var det premiär runt Albyspåren. Två grader minus och lite snöfall.

Startade bra, efter ca 400 meters stakåkning slog det mig vilken underbar tur det är att det inte blir något av vasalopp för mig i år. Armarna var helt slutkörda och trots lite medlut gick det verkligen inte fort.

Försökte hålla uppe den mentala hälsan genom att tänka på tekniken, ingen stress - lång och rejäl diagonalåkning. Inget fel på fästet och den första backen gick riktigt bra. Passerade en pappa och hans 10-årige son. Armarna vande sig vid tröttheten och jag kände mig riktigt stark i slakmotan. Det gick över ganska fort. Slakmota övergick till uppförsbacke och det kändes som jag var på hög höjd. För lite luft.

Vid följande nedförsbacke kom jag på den geniala idén att göra ett glidtest, bara stå och följa med till dess farten tog slut. Ett bra sätt att få lite extra vila. Mot slutet av 4-kilometersslingan är det några springbackar. Den första gick bra, andra så där och den tredje hade förvandlats till en hel bergsbestigning, tunn luft igen.

Sista kilometern blev en kamp i att tänka positiva tankar om hur kul det ska bli att åka ett varv till. Började vänta på att komma in i andra andningen, då allt går så där lätt och graciöst. Andra andningen kom aldrig men jag kämpade mig runt ett varv till och kände mig nöjd efteråt.

Mot slutet blev jag lite orolig att bli omkörd av en sån där 77-årig farbror som startar i en fart och slutar tre timmar senare med samma fart. De åker så oerhört sakta men åker förbi ändå. Förstår inte riktigt hur det kan komma sig ...




Vallat och klart ...

...tog ner mina längdskidor idag. Ser fram emot premiären.



68 miljoner skäl ...

... att hugga ved. Jag har alltid hävdat att det snarare än utgifterna än inkomsterna som bestämmer saldot på kontot. I dagens metro kan vi läsa om en nyss avliden man från västerbotten som lämnade efter sig 68 miljoner kronor med anledning av billiga driftskostnader och lite aktiehandel.

Han tände inte lampan i onödan, värmde sitt hus med ved och någon renovering var det inte tal om. Nu går hans besparingar vidare till allmänna arvsfonden för att där användas i, förhoppningsvis, goda social projekt.


Skidpremiär ...

... min närmaste kollega på jobbet gjorde längdpremiär igår. Känns helt overkligt att efter en obehagligt mörk vinter äntligen ha snö och dessutom i så pass mängd att det går åka skidor. Iofs genomfördes åkningen på en golfbana men ändå. Det finns hopp!



Just nu, baggar i fokus ...

... det delas ut baggar i Kanal 1 just nu. Upptäcker att jag sett oerhört  få filmer under året som gått. Några kanske kommer hem på DVD. Men ny slår jag över till TV2 för att se Hockeykväll, SAIK tog tre viktiga poäng så jag hoppas på bra analys från matchen ..


Ofas

Ofas 1
Tillbringar några dagar i Visby.


Har jobbat hela dagen och nu är det dags att söka upp ett matställe bland gränderna i denna bedorande (på sommartid) medeltidsstad. Det blir förmodligen en sunkig pizzeria ... (januari är Visbys mest stängda månad så de flesta välkomnar mig i maj) 

Visby just nu: regn, mörkt, tomt och stängt!

Ofas 2
Nu när jag har fattat storheten med ipod och då börjar folk prata om
iphone 



Fått för mig ...

... att jag saknar en MP3 i mitt liv. Har aldrig känt så förut men nu känner jag tomhet. Funderar på att lura av Brorson#1 den han har.

Han har en Ipod med alldeles för stort minne och med en liten skärm. Med släktrabatt, idoldyrkan och lite smart taktik borde jag kunna komma över den billigt.



Just nu, torsdag 4 januari ...

... mellan 11-12 kan du lyssna på två av mina kollegor i radion. Klicka här.

Välj webbradion P4 Stockholm, SR´s fantastiska arkiv gör ju att det går lyssna senare också. Det är Magsin 4 som uppmärksammar våra mulitreligiösa guider. Ett spännande och bra pedagogiskt hjälpmedel för att förstå och lära lite mer om alla intressanta människor som vi har runt om oss dagligen.

Så ratta in webbradion eller den gamla vanliga och lyssna ...

Klicka på lobban nedan så kan du läsa mer...


loggo_smg



När allt känns trist

Klicka här: Ingen annan ... demo av och med Lemarc

Har vi en bättre värld nu?


"Dödsstraffet fungerar inte mer allmänpreventivt än andra straff. Dödsstraffet utesluter bot och bättring. Dödsstraffets enda syfte är hämnden."

Yrsa Stenius skriver klok i
aftonbladet om avrättningen av Saddam Hussein.

I DN kan vi läsa om nye FN-chefen Ban Ki-Moon som inte tydligt tar avstånd från dödstraffet. Med det uttalandet har han en bit att gå för att upparbete förtroende hos mig iaf.

Jag vill att Yrsa ska ta över FN-skrapan!


Gårdagens och morgondagens hjälte

Gårdagens och morgondagens hjälte

Assar "Slakmotan" Rönnlund

Utvärdering ...

...efter årets första arbetsdag blev inte bra. Trött, less och tappad sug. Just då, när jag åkte hemåt, kändes det som en lång slakmota att börja jobba igen.

Men som Assar Rönnlund ofta sa så är det slakmotorna som visar vilket virke man är gjord av. Så var det i alla fall på den gamla goda tiden när skidtävlingar avgjordes i spåret och då starkast i tunga partier vann stora segrar. Nu handlar det mer om taktik, rävspel, märkliga regler, injektioner av tillåtet och otillåtet osv. kan vilken tomte som helst vinna. Inför dagens Ski de tour - etapp 3 - anar jag att det svenska laget ägnat många timmar åt att fundera hur de bäst kan hjälpa fram Anders Södergren till bra slagläge inför sista bergsetappen.

Likheten med utvecklingen inom cykleltouren är allt för tydlig, och vem vill egentligen lära sig något av den sporten.

Dagens fråga: hur många i cykeltouren använder inte doping?

... följdfrågan blir då, skidsporten då?

Snälla Vegard Ullvang (han som bestämmer), ge oss slakmotorna tillbaka!

God investering

... ny året började bra, rent ekonomiskt!

Strax innan 12-slaget gick vi ner till Drevviken och fick vara med om ett alldeles makalöst fyrverkeri. Var än man tittade brännde folk iväg sina dyrt inköpta raketer. Spektaklet var fullt i klass med de föreställningar som fyrverkeri-VM bjöd på för 10-år sedan. Jag har ingen aning om hur mycket pengar som skickades upp mot himlen men åtskilliga 100 000 förvandlades med en puff till ett färg- och formpoppuri.

Makalöst dumt. Vackert. Onödigt.

Kändes bra att inte bidra till denna festlighet - vissa saker snyltar jag gärna på ...


För övrigt första dagen på jobbet efter ledighet. Vet inte riktigt hur det känns, viss huvudvärk men förmodligen inte jobbets fel.

- Vacker utsikt iaf, fullmåne lyser över moskéns halvmåne och Sofia kyrkas kyrktorn. Jobbar man med livsfrågor och mångfald finns mycket att hämta ur denna vy.