Hur tolkar vi detta?

image74


Svenska kyrkan har en ny webbplats och en bra funktion är att man kan söka svar på viktiga och intressanta frågor på sidan.
När man gör det, t.ex söker på sorg så får man förhoppningsvis några hjälpsamma träffar.

En annan funktion som följer med detta är att man ser vilka sökord som är mest populära ... Och nu blir det roligt, sorgligt, intressant eller hur man nu vill beteckna det.

Det mest sökta ordet på www.svenskakyrkan.se är utträde.

- Verkar inte bra om man frågar mig ...

Hur ska vi tolka det?
- Är det bara människor som går med dessa tankar som besöker sidan?
- Har humanisterna en direktlänk till detta sökord?
- Är det väldigt få personer som gör en sökning så i verkligheten handlar det bara om två personer

Vilken är din tolkning?

När orden inte räcker till?


image73
(Bild: Pär Hedlund)

Ibland är svårt att med ord fånga en upplevelse. Den ryms inte inom den verbala förmåga som jag besitter. Orden faller platt, innehållslöst och ekar tomt, blir billiga på något sätt?

Gårdagens konsert med Peter Lemarc var en sådan upplevelse

Det blir liksom inga bilder av orden jag försöker formulera, pusselbitarna passar inte och det blir ingen rättvis beskrivning över konserten.

Men jag var där, det var stort och för detta är jag barnsligt glad ?

På något sätt lyckas Lemarc ge vardagens berättelser förlösande toner och ord. Gårdagens konsert var en drygt två timmar lång berättelse om att vara människa förpackad av benådade musiker.

Än en gång, jag var där och för det är jag barnsligt glad ...

Ikväll är det dags ...

image71

... många års väntan är över. Nu är det tid för att möte den jag länge har väntat på.

Peter Lemarc kommer till Cirkus ikväll.... och jag är där! Rapporterna från gårdagens permiär är entydiga och lysande.
- Ser fram emot en kväll som jag tror kommer att bli riktigt, riktigt stor ...

Kreativitet, idéer och perspektivförskjutning

10 minuter underhållning!

Klicka här

Sen kan man söka vidare på Youtube och hitta fler delar av föreläsningen ...

Illusionen om individualismen

image68 image69

"- Det finns naturligtvis något individuellt i varje människa, en sorts fingeravtryck, men det egna är ack så litet i jämförelse med det gemensamma. Man behöver ju bara tänka på sig själv, att den varelse som sitter här i soffan har arv i slocknade stjärnor i sitt DNA, av supernovor. Det är grunden för vår existens. Det är vilka vi alla är.
[...]
Mitt utseende, mitt språk, mitt sätt att se på världen, inget av detta har jag gett mig själv. Allt har jag fått ta emot av andra. Och att då tänka att människan är sitt eget projket är naturligtvis rappakalja."

Martin Lönnebo i en intervju i tidningen
Trots allt

... en förebild i klokhet och tillit.

Mera Fares ...

- Min farsa, Jan, säger filmens bästa replik: "Man kan inte rätta fel med fel", våldsspiralen är ostoppbar om den väl börjar, titta på hur världen ser ut. Förlåtelse är så mycket starkare än att kräva hämnd, men jag vet inte hur jag skulle känna om något hände min familj, säger Josef Fares och knackar skrockfullt tre gånger i konferensbordet.

Vissa dagar ...

...hinner man läsa DN´s alla delar. Det är ofta kul och upplyftande. Idag fastnade jag helt oväntat i kulturdelen.

En väldigt bra intervju med Josef Fares, endast 30-år gammal, känns som han har varit med väldigt länge. Han verkar både klok och kreativ. En riktigt bra intervju med anledning av hans nya film.

image67

- Jag har fortfarande en viss kärlek för action, men jag skulle inte kunna göra "Kopps" i dag. Samtidigt är det en film som gör folk glada. Jag hade fördomar mot "Göta Kanal 2", men så var jag på Seven Eleven och hörde två tjejer som hade sett den och var så djävla glada. Då tänkte jag: "Jag ska hålla käften." De här två kanske hade skitjobbigt hemma, så får de gå på bio och garva en stund - vad är det för fel med det?

Läs intervjun
här

Kulturdelens TV-krönika läser jag nästan varje dag. Ibland önskar man att man formulerat vissa meningar själv. Leif Fuhrhamar skriver väldigt bra under temat den kommersiella tramsifieringen av televisionskulturens värden och värderingar.

"Det värsta är att programmet säkert ser ut ungefär så som kanalledningen önskar att det ska se ut. De vill inte ha det till något annat än en timmes torftig underhållningskalops som ger en billig fuskpoäng i folkbildningsstatistiken."

Läs mer här

Prisvärt ...

image66

... i förra inlägget skrev jag lite nedlåtande om Kunskapskanalen som att den vore lite sämre än övriga. Så är det naturligtvis inte. Snarare tvärt om. Jag har varit inne på svt.se en stund, bl.a på kunskapskanalens site och är helt överkörd av alla möjligheter och den fantastiska service som erbjuds. Testa t.ex något av deras Quiz.
Om man dessutom kopplar på sr.se då är slutsatsen given ....

- det måste skapas en ny grupp på Facebook! Namnet skulle kunna vara,  älska radio och tv-licensen eller "vi som tycker att radio och tv-avgiften är för låg", eller "jag vill flytta närmare Radiotjänst".

Funderar på att bjuda in Tobias Billström som hedersmedlem ...

Mänskligt ... och på riktigt!

image64

På mitt förra jobb finns en verksamhet som är något utöver det vanliga. En verksamhet som går rakt genom alla blockeringar, hämningar, förutfattade meningar och annat som ofta ställer till det.  På något sätt lämnar jag skalan av värderingar och sortering och bara är. Jag brukar kalla det är det är på riktigt.

Ikväll syns delar av verksamheten på
TV.

Det måste ses. Mina förväntningar är höga ... riktiga människor tar plats i rutan på bästa sändningstid, iofs på kunskapskanalen, men kul ändå.

Missar du programmet ikväll så kan du gå in på mediacenters hemsida. Jag lovar att du mår bra av en kvarts surfande på den sidan. Se någon film, lyssna på en låt eller läs en dikt.

image65

Isprinsessan ...

image63

Hade sett fram emot filmatiseringen av Camilla Läckbergs bok Isprinsessan. Men blev besviken. På något sätt tvådimensionellt, platt och intetsägande. Tvärtom mot boken.

Lite trist tycker jag. Läser i DN idag:
FÖR ÖVRIGT ...
 ... kan inte 12 miljoner tittare rädda "Isprinsessan" från en kalkonstämpel. Det är hårt att säga att det var det värsta jag sett i genren, men faktiskt, nästan.

Johan Croneman

Tyvärr måste jag hålla med ... men jag ger inte upp utan fortsätter att titta.