Goda beslut

image97


... jag har noterat två goda beslut idag.

1.
Älgen är på gång, Stoorn - älgen med ben i både Norr och Västerbotten har passerat ännu ett hinder. Läs mer
här.
Jag har skrivit om detta fantastiska projekt tidigare, du hittar det här

2.
Nästa goda beslut retar säker någon men mig gör det glad.

Göteborgs stad har i en dom från hovrätten fällts för diskriminering av två muslimska kvinnor. Kvinnorna ombads lämna Kärra simhall dit de följt med sina barn. Badvakterna ansåg att kvinnornas klädsel stred mot simhallens regler. Domen innebär att Göteborgs stad ska betala skadestånd på vardera 20 000 kronor till de båda kvinnorna. Här kan du läsa mer


- det var väl bra!



...förövrigt verkar Gert Fylking ha hoppat i galen tunna. Tokigt!

Morgonrus ...

image96


Är på väg till Umeå idag och resan till Arlanda gick så bra att jag fick tid över. 07.00 var jag på plats och här pågår redan livet.

Jag gillar flygplatser. Människor är på väg, förväntansfulla och allmänt trevliga. Det är tyst men samtidigt hela tiden en puls av rörelse.

- Vet ni om att MAX har öppnat på Arlanda. Det måste väl betraktas som ett tillskott :)

Jag tror förväntansfull är nyckelordet.

Läs även andra bloggares åsikter om
, ,

HON - en utställning

image95

Idag öppnades utställningen
HON i St. Jakobs kyrka.

Det bästa jag har sett på länge. Om du har möjlighet, titta in och upplev!
- Öppet nästan jämt, helt gratis och du kan få dig en ny tanke.



By the way - visst du att det är Raul Wallenberg-dagen idag

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

...och det finns också andra

image92image93



I inlägget tidigare skrev jag om det hoppfulla, och jag tycker vekligen att det är ett otroligt viktigt perspektiv. Samtidigt kan jag inte dölja min besvikelse.

Skidskytte är kanske den roligaste TV-sporten just nu. Att se och lyssna till Björn Ferry kan rädda ännu en lördag med +7 grader och regn. Men nu har det solkats ner igen, elitidrotten. Jag vill så gärna att den ska vara snövit och fin. Alla vet att så är det inte men prestationerna gör att man glömmer fusket till dess någon åker dit igen.

Kaisa Varis!
Hur tänkte du?
Vem hjälpte dig?
Hur såg riskkalkylen ut?

Egentligen är hon ingen favorit som jag kommer att sakna vid Östersunds VM men det stör ju bilden, alla andra åkare måste förhålla sig och uttala sig. Jag hoppas Kaisa Varis byter karriär nu, hon har kommit så långt hon kan i dopningkarriären. Kanske kan hon bli gatumusikant eller nåt, till det behöver man väl inte bloddopning ...



Förövrigt tycker jag att Björn Ferry ska få en egen talkshow i SVT när kärriären med bössa är avslutad. Direktsänd från Ensamheten, blir typ Pistvakt fast IRL

Det myllrar av icke-onda

image91



Läste en av gratistidningarna på tunnelbanan imorse. Krönikorna brukar vara det mest läsvärda, antingen för att reta lite eller bidra till en bra dag. Idag blev resultatet det senare.




"Det finns lika många ickelögnare, ickevåldtagare, ickemördare, ickemisshandlare, ickerånare och ickerasister! Världen är full av goda människor. Glöm aldrig det när du glömmer din plånbok någonstans. Eller när du går genom en mörk park eller låser dörren för aftonen. Att ute i buskarna myllrar det av icke-onda människor. Jag älskar den tanken och att det inte bara är en tanke. Utan sanningen." 
Hela krönikan
här




Det behövs sannerligen de som orkar se detta. Egentligen det som vi alla - iaf nästan - har daglig erfarenhet av . En massa goda krafter, människor som berikar.

Tyvärr ger de sällan rubriker men idag lyckads iaf Emma H få till en god rubrik, kan bli en bra helg nu ...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

Ett fel som är trasigt - kan vara ganska skönt ...

image89



Fick just veta att vi har problem med e-posten på jobbet.

Vi kan skicka e-post men inte ta emot. Trivsamt. Har märkt att det har varit lite lugnare än vanligt idag, nästan oroande, men jag valde att tänka, skönt!
Så här borde man ha det oftare, tänker jag.

-   Bara lämna ifrån sig men inte behöva ta emot. Man blir lite oantastlig, nästan odödlig.

...Undrar om man kan göra någon teologisk poäng av detta?

Nya ord

image88


Här kommer ett provtänk från ett café för ett par veckor sedan. Några nya ord och ett sätt att arbeta med processer kanske ...



... om att gå från O till OK

Möjlighetsöva
- att träna. Som vuxen har man någon slags idé om att man kan allt redan. Man förlorar barnets nyfikenhet och tycker man ska förstå och klara allting på en gång. Och det man inte kan behöver man inte lära sig. Förödande inställning!

Möjlighetspröva
- skapa praxis. Testar, vad händer om man faktiskt gör det man övar på. Man kan ju börja i ett vadderat rum eller i sällskap med människor som är förlåtande. Teori blir praktik men läget är inte skarpt helt enkelt.

Möjlighetstänka
- ett förhållningssätt där man söker se möjligheterna i det man står inför. En vanlig hållning inför det okända eller det man inte har kontroll över är rädsla och osäkerhet. Det enda man ser är hinder och svårigheter. Möjlighetstänka är den direkta och konstruktiva motsatsen.

Möjlighetsbesluta
- man fattar beslut för att möjiggöra och inte för att säkra eller undvika katastrofer. Perspektivet handlar om att möjliggöra och inte omöjliggöra.

Möjlighetsgöra
- se till att det man övat, prövat, tänkt, beslutat blir verklighet ... kanske det svåraste av allt ;)



Om nu någon vän, processledare eller organisationskonsult använder denna modell så är jag tacksam för feedback :)

- Fungerar det, inget är nytt under solen man gav orden någon ny tanke eller idé.


Dagens glädje ...

image87

- det räcker med att se sista minuten, oerhört dramatiskt!

Men någonting gör att jag saknar Wislander, Olsson, Jilsén, Carlén, Lövgren, Andersson ... och Bengan förstås. Kanske ett ålderstecken :)

Funderar också hur kul det är att vara expert i studion, de hinner ju knappt säga flaska innan det är dags för reklampaus ... Idag var det två experter, båda kompetenta och intressanta. Men inte får de plats när även Ekwall och Jide ska säga sitt.




The Slippery slope

image86

? En far får inte gifta sig med sin dotter, hur mycket han än älskar henne. En kvinna får inte gifta sig med fyra män, hur mycket hon än älskar sina män. Och en 23-årig man får inte gifta sig med en 14-åring.

När det handlar om äktenskap är det för Annelie Enochson ingen principiell skillnad mellan homosexuella par och exemplen ovan. Läs mer i
SVD




Ovanstående är en vanlig retorik just nu. Det kallas det sluttande planet inom argumnetationsanalys. Jesper Svartvik beskriver det bra i sin bok Bibeltolkningens bakgator.

Kort handlar den om:
X (homoäktenskap) leder automatiskt till Y (incestäktenskap), och eftersom man inte vill Y så kan man inte acceptera X.

Med en sådan argumentation så kan man se en analogi mellan t.ex polygami och homosexualitet. Det blir en framåtblickande analogi som beskriver en situation som man tror att väldigt få önskar och på sätt hoppas man övertyga sina kombatanter.

Men ....
På vilket sätt liknar en samkönad vuxen trohetsrelation en incestrelation?
Har den inte mer likheter en vuxen tvåkönad trohetsrelation?
Är det inte rimligare att fundera på likheterna mellan hur samhället genom historien har behandlat judar, slavar och homosexuella istället för att göra om samma misstag ...


Om ni inte redan gjort, hoppa hit

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,



Samtal som får ta tid

image84

Ikväll är det premiär för ett nytt kulturprogram på TV. "Beckman, Ohlson och Can" startar i kväll med Eva Beckman som programledare. Det verkar intressant, jag gillar alla tre som leder programmet och jag gillar anslaget:



[?]oftast rör det sig om sex minuters riggad debatt mellan två proffs där var och en gör sin runda. Vårt program ger utrymme och tid för viktiga samtal. Och vi har mycket medvetet valt bort de vanliga proffsdebattörerna. De har nästan pestflagg, säger Eva Beckman



Jag har under senaste åren både tänkt och testat olika format för samtalsforum. Det blir sällan stora rubriker, sällan knökfullt, sällan ekonomiskt försvarbart men alltid väldigt, väldigt bra, viktigt och uppskattat.

Jag hoppas Beckman och co lyckas med att ge utrymme och tid, samtal måste få ta tid!
Behöver förmodligen inte säga att programmet visas på SVT.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Huvudet på spiken!

image83



- Det behöver inte vara någon skillnad i sig mellan parkbänken som är reserverad för vita och den som är reserverad för svarta. Problemet ligger i att man skapar en åtskillnad och vad den åtskillnaden signalerar är en värdeskillnad. Säger prästen och forskaren Lars Gårdfeldt i en artikel i
DN från 15 januari. Läs hela artikeln den är läsvärd




Kanske är det ett av de bästa och tydligaste argumenten jag har läst på länge. Tankarna förs omedelbart till det system som länge har terroriserat bl.a Sydafrika.
Ingen, iaf nästan, försvarar det längre.

- Hur länge ska vi måla upp skräcksenarios omkring vår dagsaktuella fråga?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

...ett ovanligt fult självmål!



Kan man verkligen skriva så här?



"Ska det kunna finnas moderata muslimer så måste det finnas en moderat islam. Men finns det? Nej, inte om man vill hålla fast vid Koranen och Muhammed. Då måste radikala omtolkningar ske och man måste ta avstånd från vissa av Muhammeds ord och handlingar
[...]
Det är påbjudet inom islam att ljuga och bedra för islams skull, för dess utbredning, för att islam ska segra. Lögner och bedrägeri är alltså inte synd, utan snarare tvärtom: de är en dygd."




Mats Tunehag skriver detta i en ledare i tidningen Världen Idag. Måste säga att jag läst mycket galet men det här kan nog vinna pris som årets dumstrut.

Vad är syftet med att misskreditera? Vad vill man säga genom att förenkla verkligheten? Hur ser man på sitt eget sammanhang vars urkunder också går att läsa med liknande analys?

Jag är förundrad, trodde inte det var så illa ... detta måste vara årets mål, självmål!

Mervärde
Läs gärna ett intressant blogginlägg om tidningen Välden idag. Det är kyrkoordnaren som för länge sen tydliggjorde ett förhållningssätt till tidningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Felslut

image80

Tidningen Dagen har under en tid gjort en kritisk och gedigen granskning av en konkursdrabbad frikyrkoförsamling. Det är en ganska intressant läsning och när jag i dagens DN läser om folkpartiets förslag om utbyggnad av kärnkraft funderar jag på vilka likheter det finns mellan Stockholm Karisma Center och idén om att bygga mer kärnkraft.

Här kan man läsa granskningen om Stockholm Karisma Center
Här kan man läsa om folkpartiets idé

Är inte bägge projektet bättre som idé än verklighet? Det är ungefär lika svårt att uppskatta billig och ren el om allt flyger i luften som det är att se något gott i en församling som har skapat så overkligt djupa sår.
Det är liksom inte värt priset ...

2007 ...

image79

... tillvaron 2007 bestod av mycket gott, mycket att vara glad över. Jag har en härlig familj, upptäckte Österlen, stugan snart klar, fjällresa, nytt jobb, hygglig hälsa, klimatfrågan har äntligen fått fäste osv.

En av de största händelserna var dock 19 november då jag hade förmånen att vara på Cirkus, mina bröder och deras barn hade varit på plats kvällen innan och förväntningarna var gigantiska. När jag lämnade Cirkus efter tre timmars mellankolisk fest tänkte jag att jag kommer aldrig att vara med om något bättre. Vet inte om det är sant men stort var det.

Här kan du ana lite av storheten.

Njut ...

Du kan också läsa här

Fotsätt ha det bra ...